Ароматите лекуват

Ароматерапията е известна от дълбока древност, използва се и днес. Мисля, че сме позагубили дълбокото знание за нея, поради ред причини. Ароматите се използват в козметичната индустрия, предимно заради своите ухания. Ние сме свикнали да ги използваме като аромати(парфюми) и не знаем, какви други лечебни свойства имат и как да ги използваме за лечение. Ароматите биват разновидни: цветни; билкови; цитрусови; дървесни и др. Но, без значение от тяхната група -принадлежност, те са изключително средство за лечение на всички нива.

Те си имат аналог на емоциите, чувствата, психиката и физиката, енергията и ефирните ни рецептори (затова природата е незаменим източник за здрав живот). Поради тази причина, могат да се използват като средство за справяне с много психоемоционални и физически проблеми. Есенцията на даден аромат се извлича по определен начин и може да се използва самостоятелно или в комбинация(мехлем, крем, лосион).

Всеки аромат (от различните групи) въздейства по един особен и неповторим начин върху нас. Понякога е достатъчно да вдишате този аромат или да го използвате под друга форма, като подправка, билка, понякога и заедно с цвят.

Както всичко от природата, ароматите са част от моето ежедневие. Използвам ги под всякаква форма, комбинирам ги, разучавам ги. Ако решите да се възползвате, можете да научите повече за тях. Имайте впредвид, че различните кръвни групи имат различна степен на чувствителност и възприемчивост!

КАНЕЛА

Този аромат има специфична роля и значение. Уханието може да се използва за лечение на доста специфични психоемоционални блокажи. Не бива да се прекалява с аромата и трудно се съчетава с други. Може и трябва да се използва при депресивни състояния, кошмарни сънища, напикаване, страхове и болезнени спомени, хронична апатия, проблеми с вестибуларен апарат. Помага при верикозни проблеми и липса на концентрация. Да се прилага много внимателно при деца, както и при интензивно лечение с други аромати и билки. Най-добре действа под формата на мехлеми, кремове, лосиони, където ароматът е съчетан и с други съставки. Чрез проникване в кожата се свързва с кръвния поток и насища съответните области с ефирен еквивалент на енергия. Канелата има подчертан магнитен(+) резонанс и добре се свързва с аромати, които пък имат електрически(-) резонанс. Хубаво е, всеки да използва(поне малко) този аромат, за да изчисти и неутрализира натрупани емоционални болки. Канелата е енергиен антисептик, затова трябва да се ползва и с превантивна цел.

ВАНИЛИЯ

Този аромат също трябва да се използва умерено. Ванилията е особено полезна при емоционално напрежение, стрес, страх от изказване, сценична треска, хронични емоционални състояния, скованост, стаен гняв или недоволство, проблеми със стави и крайници, ниско кръвно налягане, при някои алергии. Този аромат лесно се съчетава с билкови екстракти и тинктури, взаимодейства си с много други аромати. Отново да се внимава при деца и хора с изразена невроза, проблеми с дихателни пътища, страх от високо. Най-добре действа под формата на аромат, както и в съчетание с други съставки в парфюми, лосиони, крем. Ванилията има двоен електромагнитен (+) и (-) резонанс и повлиява еднакво добре ефирните области, като насища енергията(не я разрежда) и я разпръсква. Да не се употребява дълго време или да се смесва с други аромати, най-добре дървесни.

КОКОС

Това ухание има високочестотна вибрация и провокира духовните сетива. Способства за интуитивно прозрение и лекува кармични (духовни) травми. Способства за изчистване на финните тела от емоционална шлака, насочва личността към нови хоризонти. Кокосът е особен аромат и трябва да се използва умерено, трудно се съчетава с други аромати, освен цитрусни. Полезен аромат при посттравматичен стрес, емоционална самота, изолация и прекалена отчужденост, творчески блокаж и липса на цели. Помага при мускулни болки, верикозни заболявания, страхове от миналото, мигрена, възпалителни процеси, кожни проблеми. Има ясно изразена електро (+) енергиен резонанс и повлиява добре ефирните области на душевните преживявания от всякакъв характер. Добре действа на периферна нервна система и може да се използва в кремове, мехлеми, лосиони и балсами. Ако се ползва самостоятелно, да не бъде повече от 7 дни.

БОЖУР

Този цветен аромат има „мисия“ за хармония, любов и нежна сила. Естествено, има висока вибрация и способства за духовното извисяване на човека. Когато го използваме, ние се сливаме с висшите структури на нашите тела и се изпълваме с любов и вдъхновение. Червените божури имат повече електрическа(+)енергия и зареждащо действие, розовите божури притежават повече магнитна(-)енергия и въздействат върху приемателните ни способности, а белите божури са символ на чистата духовна енергия и любов. Всички цветове на божурът са подходящи и полезни при различни психоемоционални проблеми, силна чувствителност и енергийна непоносимост. Те спомагат за защитните сили на организма и телата, провокират областите на затлачена енергия и буквално ни изкарват от депресивните и апатични състояния. Най-добре повлияват гнева и недоволството, чувство за вина, психологически дефицит, екземи, себорея, алергични състояния, проблеми с крайници и зрение, слух, липса на ориентираност, разпиляност. Лесно се съчетават с други аромати, както и с цветове, под формата на лосиони, шампоани, балсами, кремове, тоник, мехлеми. Уникалните им качества са полезни и за кожата, жлезите с вътрешна секреция, освен синхронизиране на психоемоционалният баланс. Може да се ползва индивидуално или в комбинация с други аромати всеки ден.

ЛЮЛЯК

Ароматите на люляк имат благоприятно действие върху цялата нервна система, особено вегетативна. Способността да се „свърза“ с по-ниски вибрации на други аромати и най-вече земната честота, прави този аромат изключително полезен на физическо и духовно ниво. Той способства за разграждане на затлачена енергия, като я „разрежда и разпределя“ по високите и ниски нива – дух и тяло. Според цветовете си, люлякът променя електромагнитната си функция(+) и (-), като белите цветове са подходящи за физическите нива повече, а розоволилавите и тъмнолилавите за духовните нива. Хубавото на люляка е, че се съвместява еднакво добре с всички аромати. Освен, че има силно ухание, той има и своите полезни действия върху кожата, кръвен поток, ендокринна система, черен дроб, координация на тялото, чувство за време, контрастни психоемоционални състояния, при състояния на настинка и възпалителни процеси. Може да се използва самостоятелно като аромат и в съчетание с други аромати. С цитрусовите ухания се смесва леко и хармонизира емоционалните нива, развива чувствата на позитивност, оптимизъм, радост, благодарност.

ПЕРУНИКА

Известна е в билколечението от векове, като се използват предимно корените. Но, освен лечебните съставки на корените, перуниката е изключително подходящо цвете за ароматерапия. Въпреки, че не ухае много силно, тя има едно деликатно ухание което може да се „улови“  чрез извличане. Перуниката има различни цветове – синьо, бяло, жълто и кремаво, като всеки цвят има и различен аромат. Синята перуника се използва най-често и тя мирише най-силно, затова се спирам на нея. Тя има подчертано изразен магнетичен (-) полюс и вибрация, което позволява да се свързва с повече други аромати и съставки. Спомага за подобряване на кръвната захар, уравновесява кръвното налягане, успокоява кожата от раздразнение и пъпки, емоционално и психически подобрява нагласата и настроението. Полезна е при проблеми с верикозни заболявания(разширени вени, тромби и др.), настинки и проблеми с пикочни пътища, полови органи и репродуктивна система, туморни образования, депресивни състояния, стрес, психическа умора. Може да се съчетава с други аромати, освен цитрусовите, а най-вече, да се използва в кремове, лосиони за тяло, мехлеми(заздравява бързо) и почистващи продукти за лице.

МОМИНА СЪЛЗА

Така често употребявана в парфюмерията, заради изключителното си ухание. Истинското призвание на това цвете е много повече от благоухание. То трепти на доста висока честота и има подчертан магнетичен(-) характер, като повлиява висшите (нервни) физически и духовни центрове. Този аромат не се понася от всеки, поради силното си въздействие и привличане на „чиста“ енергия. Няма способност да изчиства, а само да влива, което понякога се усеща като тягосно или принудително вмешателство. Човек не си обяснява това, но избягва уханието, което поражда у него, този ефект. Добре се съчетава с други аромати, които могат да балансират това състояние и да „завихрят“ затлачените центрове. Този аромат помага при състояния на силен шок, стрес, дълбока депресия, апатичност, анемия, нарушен метаболизъм, косопад, проблеми с теглото, хормонален дисбаланс, себорея, пърхот, екземи, прекалено чувствителна кожа, стомашни неразположения. Трябва да се използва умерено и с пълното знание за евентуалните отклонения от обичайното психоемоционално състояние. Такава му е ролята, да ви изкара от обичайното негативно или паническо състояние.  Добре се съчетава с невен, роза, теменужка и някои дървесни аромати. Може да се използва в малки количества(или в съчетание) в мехлеми, лосиони и кремове.

РОЗА

Използвана в много отрасли: козметика, парфюмерия, фармацевтика, розата е има изключително плодотворно влияние върху всички системи на човека. Ароматът е лек и наситен, той гали нашите сетива и провокира нежност, мечтателност и благоразположение. Истинското призвание на розата е да прави точно това, да провокира мекота и сила едновременно в човека. Като изостря рецепторите във висшите мозъчни нервни центрове, розата със своята магнетична енергия(-) провокира у нас електрическата (+) и по този начин правим връзка със себе си и единството, ние сме цялостни. Това се отразява изключително благотворно върху целият ни организъм, отключва чувството за лекота, безгрижие, удовлетворение, блаженство, единение. На физическо ниво помага при артрит, кожни проблеми, втрисане /настинка/, засилва имунитета, подобрява кръвообръщението, слух и координация, помага при пърхот, белези. На психоемоционално ниво може да помогне при невроза, страхове, емоционална нестабилност – избухливост, нетърпение, гняв. Розата е изключителен синхронизатор на всички нива, като по този начин можем да се справим с неразположенията, мотивацията, решенията, реакциите и поведението си. Действа най-силно под форматана аромат и масла, добре се съчетава със всички останали аромати под всякаква форма!

САЛВИЯ/ГРАДИНСКИ ЧАЙ

Изключителна подправка и билка, чийто извлечен аромат има прекрасни лечебни и терапавтечни свойства. Помага както на физическо, така и на психоемоционално ниво, като балансира, укрепва, заздравява, успокоява, намества, енергийните потоци и електромагнитния баланс в човека. Използва се в козметиката, фармацевтиката, парфюмерията, ароматерапията, в соли и като етерични масла. Физически успокоява раздразнена кожа и нарушен кръвен поток в тънките кръвоносни съдове, заздравява ранички и други нарушения на кожата, подпомага емоционалния баланс, успокоява ума, помага при главоболие, уморени очи, повишава защитните сили/имунитет на целия организъм. Като билка има и леко разхлабващо действие, успокоява стомашно-чревния тракт, разгражда мазнините, добро средство за здрав сън. Най-силен ефект има в ароматерапията, тъй като фино настройва психофизиологичните полета без особен стрес. Чудесно се комбинира с много групи и видове аромати, билки, соли, понася се добре от човешката енергетика.

КАРАМФИЛ

Всеки познава силното ухание на карамфилите. Познати са няколко вида, освен различните им цветове. Така наречените градински карамфили (дребни и силно ароматни) са изключително подходящи за терапевтични цели под формата на аромат, масла, съставка в мехлеми, кремове и лосиони. Използват се и в парфюмерията, като обикновено са съчетани с други аромати и съставки. Истинското свойство на карамфилите е малко познато в днешно време. Те имат способност да лекуват стари физически травми и минали емоционални болки, ментална обремененост или казано по друг начин, те са идеалния чистител на кармична обремененост от всякакъв характер. Не случайно, са нарочени цветя за погребални обреди и в днешно време, а в миналото и особено в египетската култура, те са били много ценен проводник между световете. Те повлияват добре вегетативната нервна система, изчистват натрупана енергийна шлака в костната система, подобряват кръвообръщението, спомагат за регенерация на кожата. Под формата на подправка имат невероятното свойство да трансформират всички останали подправки, като се получава хомогенна смес от вкусови качества. Карамфилът помага при зъбобол, главоболие, проблем с венците, световъртеж, ниско кръвно налягане, разширени вени, капилярчета, раздразнени участъци от кожата, облекчава сърбежи и дори премахва някои кожни алергии. Под формата на мехлем, лосион или крем, заедно с други съставки, това цвете премахва (изчиства), отпушва, разблокира затлачената енергия на всички нива. С тази съставка трябва да се внимава, да се използва пестеливо и от време на време.  Всеки път, когато се почувствате енергийно отпаднали (изсмукани), депресивни, отчаяни, травмирани, когато изпитвате страхове и паника, когато чувствате емоционална, ментална или физическа бариера за проявление на себе си, когато искате да заличите белези, рани, когато имате нужда от топлина – емоционална, психическа и физическа, то този аромат ще ви го достави. Карамфилът е цвете на световете, той прави връзка между вашето минало и бъдеще, като може да ви отведе далеч напред или назад във времето, да ви покаже истинската ви същност.

КОКИЧЕ

Всеки знае, че от кокичето се извлича нивалин, съдържаш алкалоида галантамин спомагащ за лечение на централна периферна нервна система, лечение на периферни нерви свързани с двигателни нарушения, както и при мускулна дистрофия и много други проблеми. Нивалина се извлича от блатно кокиче, но обикновеното градинско кокиче по нищо не отстъпва от своите „събратя“ по полезност. Имайки предвид неговият аромат, както и извлек от кокичета, това зимно цвете – предвестник на пролетта има изключителни свойства, които можем да употребим. Ароматът на кокичета повишава имунната система, провокира съзнанието и менталните способности, променя емоционалните депресивни състояния, има силно освежителен ефект върху психиката и физиката. Може да се използва при обща отпадналост на организма, при стрес, шок, страхове от различен характер, натрупани негативни преживявания, които се складират в подсъзнанието и ни държат в плен без да подозираме за тяхното влияние. Кокичето има изразен положителен мъжки (+) полюс, тоест, неговата енергия се свързва с нашето елекромагнитно поле, като подсилва предимно елекричеството, което се изразява в излъчване, активност, решителност, смелост, прилив на енергия, засилва желанието за двигателна активност, желанието да правим и да действаме. На психоемоционално ниво задейства логиката, преценката и доброто разположение, позитивната мисъл. На физическо ниво подобрява кръвообръщението, стопля, регулира метаболитните процеси, апетит. В съставките на кремове, лосиони, мехлеми и тинктури, кокичето има силно изчистващ ефект на натрупани токсини в тялото и кожата, оредяване на косата, заздравява ноктите, спомага за свободно протичане на лимфните течности, изглажда кожата от ситни бръчици, избелва кожата. С чисти извлеци под формата на тинктури може да се използва за мазане на натъртени части от тялото, синини, при верикозни заболявания и спазми, могат да се мажат участъци от тялото при мускулни проблеми и болки в ставите. Чудесно се комбинира с някои видове билки и аромати, като роза, невен, мащерка, босилек, коприва и др. Цветовете и ароматите са чудесно средство за разкрасяване и лечение, като смело може да се каже, че полезното и приятното се съчетават по перфектен начин.

ЖАСМИН

Цветето на Слънцето, заради своите сходни енергии и свойства. Освен, че мирише силно и приятно, то има благоприятен ефект върху цялата нервна система и най-вече върху хормоналното равновесие у човека. Жасминът има силно енергитично въздействие и влияе върху жлезите с вътрешна секреция, повишава адреналина и сякаш ни влива жизнена сила, прави ни активни и спомага за излизане от психологически дискомфорт и депресивни състояния. Ароматът му има силно изразен електрически(мъжки)полюс и задейства много добре положителни чувства и емоции, помага при сънливост, мързел, чувство на безизходица или безнадежност, укрепва виталната структура на кръвта и буквално може да накара кръвта ни да циркулира по-бързо. Това му дава свойството да регулира кръвното налягане(качва го), подобрява общото физическо състояние на организма, помага при хронични физически проблеми свързани с движението, благотворно влияние има и върху сърдечната дейност. На психоемоционално ниво въздейства върху етерните шаблони и спомага при проблеми с умствено зацикляне, повтарящи се мисли, прекалено вкопчване, обсебване, ревност, чувство на самота, влияе върху сърдечния център(чакра) и спомага да се освободим от излишни/натрупани тревоги, скованост, неувереност. Ароматът на жасмин може да ви преобрази за минути и да ви накара отново да вярвате, да се забавлявате, да приемате нещата каквито са, да допуснете до себе си и да се освободите от прекалените очаквания, стрес, тревожност и отговорност. В съставките на парфюми, кремове, лосиони и мазила, жасминът подсилва всички останали състави, неговият аромат надделява и чудесно се съчетава с повечето цитрусови и билкови аромати. Ако искате да сте свежи и уверени от сутринта, внесете в стаята си цветчета жасмин или ароматизирайте с него. За подържане на свежа кожа и промяна в цялостното излъчване, то тогава използвайте зехтинов извлек от жасмин или кремове с преобладаващ състав на жасмин. Цветовете и ароматите на жасмина са отлично средство за жизнена енергия и здраве. Той се използва абсолютно и в козметиката, и в парфюмерията. Внесете си енергия с него.

Даниела Ангелова

 Астропсихолог 

0877 810 672

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

консултации/индивидуални прогнози, терапия, обучение:

astroanalitik@abv.bg

https://web.facebook.com/astroanalitik.eu/

бутон за сайт

Facebookyoutubeinstagram


Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*