Божествената пропорция в нас

Златното сечение на Фибоначи или известно още като златна пропорция, коефициент, божествена пропорция. Редицата от числа на Фибоначи: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144

Въпреки, че се използва в архитектурата от древни времена, не много отдавна в наши дни се призна, че златното сечение може да се нарече – естествено явление в природата. То се изразява в разположението на клоните по дърветата, жилите в листата. То може да се види в строежа на животните и хората, в разклонението на вените и нервите.

Представата за хармония и отношение е в основата на философските познания на Питагор.
Терминът е въведен от Леонардо Да Винчи като пропорция за „идеалното човешко тяло“, а в математиката е ирационално число, което изразява отношение на части, за които по-голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-малката.
Съвременната наука смята, златното сечение като “асиметрична симетрия”, наричайки го в по-широк смисъл, универсално правило отразява структурата и реда на нашия свят.

Златната пропорция може да се забележи в пропорциите на химични съединения и геометрията на кристалите.  Всъщност, то е наоколо и вътре в нас и поради тази причина немския психолог Адолф Цайзинг (1810 – 1876 г) го нарича „универсален закон, в който се съдържа основния принцип на формирането на всичко, стремеж към красота и пълнота в природата и изкуството, който пронизва, като първостепенния духовен идеал, всички структури, форми и пропорции, било то космически или индивидуални, органични или неорганични, акустични или оптични, който е изцяло реализиран в човешкото тяло„.

В днешни дни, златното сечение е намерило широко приложение най-вече в архитектурата, музиката, астрофизиката, има плахи опити в областта на естетическата красота да се работи, използвайки златното сечение. Има и много интересни материали в духовната сфера, които описват какво представлява редицата от числа на Фибоначи и какво представлява златното сечение.

След като Леонардо Да Винчи го открива като пропорция за идеално човешко тяло, а Питагор за основно правило в аритметиката и на базата на това стига до важни природни закони, след като е е универсален закон и съдържа основния принцип на формирането на всичко и наистина е реализиран в човешкото тяло, то тогава по какъв друг начин е изразено и може да се опознае и използва от човека.

Тъй като философията и познанията на Питагор винаги са ме вълнували силно, като добавим и стремежа към истинското познание и естествените процеси в природата, живота, космоса и човека, минералите и кристалите и въобще любопитството ми към всичко земно и неземно, след упорито търсене, смятане, изучаване, експериментиране, наблюдаване, анализиране, практикуване и какво ли още не, занимавайки се с неща като времето, пространството, енергия, астрология, психология, кристали, цветове, аромати, билки, медитации, връзка с космоса и не малко експериментиране със всичко това, открих преди няколко години, че Златното сечение на Фибоначи присъства в нашите рождени данни. И това е естествено и закономерно, след като в нас самите и в природата около нас е заложена тази Божествена пропорция.

Използвам златното сечение по толкова естествен път, че дори не съм си давала сметка – какво всъщност съм открила. И нямаше да пиша за това и сега, но съм провокирана от доста време и поради няколко причини. В последните години у нас се появява каква ли не информация, свързана с духовното просветление, усъвършенстване, приближаване към светлината, работници на светлината, всякакви ограничени и често неверни информации, прогнози и философии които касаят здравето, развитието, съзнанието, благосъстоянието и проявлението на божественото в човека. Тази тенденция набира страшна скорост в последните 5-6 години и аз съм силно притеснена за психичното и физическо развитие на хората.

Преди десетина и повече години, когато у нас започна да се появява литература за духовното познание и не малко духовни (практики/упражнения), естествено и аз(като много други) бях увлечена и любопитна за такъв тип информация. Мисля, че благодарение на здравия ми скептицизъм и вродена мнителност, аз, за разлика от много други покрай мен, успях да запазя здравия си разум и благодарение на вродената ми безумност – да проверя и експериментирам с някои духовни упражнения. Обаче, доста хора нямаха този късмет и откровено попаднаха в комерсиални групировки, а в последствие и тотално превъртяха. Някои от тях дори не са между живите, след като няколко години изпълняваха на разни „гурута и просветлени“ съветите и енергийните им упражнения. Нароиха се безброй нумеролози, астролози, „виждащи“, „учители“ и „преподаватели“ в духовното и просветлението. Изкарват луди пари с „познанията си“, а хората се лепят като обезумели в стремежа си за някакво лично усъвършенстване и лична значимост.

И е нормално да е така, на фона на общата нездравословна атмосфера в която живеем, на фона на многобройните психологични проблеми и дефицит на внимание, дефицит на любов, дефицит на обективна себеоценка, дефицит на вътрешни основи и липса на каквото и да е търпение и време за придобиване на истински познания. Ако си мислите, че през годините съм разполагала с някакво специално време, за да уча и опознавам, лъжете се. Там някъде по нощите, докато другите спят и там някъде във времето на обедна почивка или кратка отпуска, докато другите се забавляват или прекарват безмислено времето си.

Та, мисля, че през 2010 год. за първи път споменах в едно свое интервю, че използвам златното сечение в рождените данни, като първо открих и експериментирах с моите рожденни данни, след това на близките хора, а след това и на познати и непознати хора. Докато някои хора са готови да убият за едно интервю, готови да минат през всичко, за да получат известност и разбира се, да печелят много пари, докато се чудят откъде и какво да копират и да впечатлят, докато изсипват плява и сензации, които очевидно впечатляват хората….аз открих още една Божествена закономерност и простичко я прилагам в живота и работата си.

Божественото е заложено в нас, не го търсете другаде и всеки е съвършен понастоящем, не си губете времето и парите в неща, които не разбирате и не знаете какво точно ви причиняват. Божествената пропорция се намира във вашите рождени числа и в самите вас, като потенциал от качества и свойства, които можете да разгърнете – само когато ги опознаете и разбирате. И за тази цел е нужно да използвате естествени и природни средства, да полагате усилия и труд в опознаване на самите себе си. Не се отнасяйте повърхностно към собственото си здраве и енергиен ресурс, не търсете лесни и бързи начини за „усъвършенстване“.

Целта на духовния напредък(на душата, не тялото и не материалното) не е в съвършенството, а в това да бъдеш Човек и всичко човешко(което е Божествено) да бъде проявено максимално.

Редицата на Фибоначи се състои от 12 числа в закономерен ред на връзка и проявление, астрологичните сфери или зодиакалното колело са 12, в човешкото тяло има 12 системи, ние боравим с 12 планети/обекти, а сборът от цикъл на прераждане на душата също е 12, като сродните души(към една душа) наброяват 144, както и много други фактори, които също се отнасят към числото 12 и 144.

Божественото число – 8 – което олицетворява „небето и земята“, което съдържа живота и смъртта, което има връзка с числото 3 – или …“разделете проблема на 3 и ще получите решението…-Питагор“, най-простата фигура в двуизмерния свят е триъгълника и „цялото съдържа двете противоположности“, кристалите и минералите със своите разнообразни и многоизмерни кристални геометрични решетки, химичните съединения със своя състав и свойства и т.н., всичко това се намира в нашите рождени данни. Да не мислите, че раждането ни е случайно, името ни е случайно, генетичния ви код и душевен отпечатък са случайни, да не мислите, че живота просто ви се случва и вие нямате никакво участие в него, да не мислите, че сте нещо отделно от природните и космически процеси и връзки, наистина ли го мислите или въобще не мислите.

Рожденните ни данни се състоят от 8 числа и при определен ред на подреждане и смятане, аз получавам личната закономерност на човека, стигам до 3 числа, които съдържат двуизмерната фигура или какъв е неговия личен житейски триъгълник, мога да измеря(да пресметна) неговите прераждания, да открия неговия потенциал и въобще още много информация мога да извлека, особено ако човека си знае кръвната група(те си имат точни планети), точен час на раждане от което в неговата лична натална карта и разположението на планетите и други обекти информацията е изключително многопластова. Знаете ли, защо е многопластова? Защото, четвъртото измерение – времето, което внася движение в тези лични триъгълници(двуизмерния свят) и движение в най-простата форма – тетраедър от което е изградено третото измерение, може да видоизменя и променя много неща – наричат се, паралелни възможности.

Така наречените „чакри“ или енергийни центрове в нашите тела са във връзка с космическите и природните енергийни центрове. Да не мислите, че сме съставени толкова просто – някаква си плът и физика, която има нужда от оцеляване, ядене и пиене и в някакъв момент – довиждане, умираш и всичко приключва. Освен седемте познати чакри, ние притежаваме още 5 или общо 12, или казано другояче, ние сме многоизмерни същества (многоизмерен, от много измерения). И е много жалко и отвратително, когато наблюдавам колко повърхностно и пошло се отнасят хората към тези съществени неща. Понякога се чудя, дали трябва да се ядосам или да съжалявам някого, попаднал в тези „духовни капани на усъвършенстването на някой гуру“…

Понеже знам, че много хора ме копират и използват мои статии наляво-надясно, прибавяйки или поправяйки оттук-оттам, искам от тази статия да си припишат уменията, които всъщност нямат. И няма да имат, докато техните стремежи са насочени единствено към бързи печалби и известност, и нямат никакво намерение да „си губят времето“ да ви обясняват или показват стойностни неща. Те изискват много време, труд, експерименти(сили и риск), изискват много работа над себе си и не се оправдава финансово и социално, така че, за съжаление още много хора ще попадат в капана на собственото си невежество. Това не е критика, а реализъм с който трябва да се заредите и да сте наясно с какво се захващате и каква е целта ви.

От мен да знаете, не можете да се усъвършенствате, но можете да се научите да използвате все повече и повече личната си сила/потенциал, което със сигурност ще ви води към повече радост, здраве и благополучие. Ние всички сме се родили „по образ и подобие на Бог“ – тоест, ние  съдържаме в себе си Божествената пропорция, от нас се иска само да я проявяваме по най-добрият за нас начин.

Върнете се към природата и естествените неща, използвайте ги, свързвайте се с тях, изучавайте ги, излезте от изкуствената среда и социален континиум, това е един чудесен начин да започнете да усещате Бог в себе си и около себе си.

През годините има хора, които са ме питали какъв е този начин на смятане и изчисление, който използвам. Само ще кажа, че познанията ми се дължат, не само на връзката ми с космическите измерения, а и благодарение на моя стремеж, упоритост и жажда за познание, не с цел да се усъвършенствам или да блесна, защото знам, че съм една съвършенна част от Цялото и моя човешки живот е неповторим, така, както е и със всеки един от нас. В това отношение сме равни, онова което ни различава са степента на познание и умения, но те са открити само за онези, които наистина искат да знаят и да го живеят.

Естествено, че няма да напиша редицата и начина по който изчислявам(използвам) златното сечение.  Само ще кажа, че не случайно използвам и кристали, аромати, цветове, кръвни групи, както и мога да кажа на човек, кое е неговия душевен отпечатък, кои цветове и как му действат, мога да изготвя личната му хранителна диета(режим), личен интериор, и много други неща. Да не мислите, че само повърхностното знание по астрология, нумерология, дерматология, философия, физика, музика, психология, математика и т.н., могат да дават отлични резултати, не, те всички са взаимносвързани и действат в определена закономерност или си имат пропорции. Най-обичам да питам някои колеги за кръвните групи и планетите, много се забавлявам, или пък хора които се занимават с психология за личната вибрация на човека….

Целия ни триизмерен свят е построен от елементарни тетраедъри така, както можеш да покриеш всяка плоскост с безкраен брой триъгълници….Множество малки тетраедъри построяват по-големи и така нататък….Движението е циклично, а не праволинейно, както мислят повечето учени….То засуква пространството(геометричната фигура) и вместо неподвижни точки -имаме движещи се енергии…

Достатъчно много давам като информация, която се използва от много хора за користни цели. За всички останали, които попиват от моите познания, само ще кажа, че не бива да вярвате на хора, които външно изглеждат добре, обличат се добре, говорят добре, усмихват се добре, държат се добре и въобще много неща външно са им добре, а отвътре са празни или пълни с чувства и намерения, които не ви носят нищо хубаво.

Изучавайте нещата и хората, поведението ни в никакъв случай не може да е повод за доверие, изучавайте себе си и работете над слабите си страни, себеоценката си, качествата си, вярвайте най-вече в себе си, така ще се научите да различавате стойността от цената, златото от лустрото, диаманта от стъклото, сеното и плявата.

Даниела Ангелова

Астропсихолог

0877 810 672

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

консултации/ обучение/терапия

astroanalitik@abv.bg

https://www.facebook.com/DanielaAngelova.astrolog/

социални бутони

Facebookyoutubeinstagram


2 Коментари

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*