В руслото на живота

 „Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да  събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди.   Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море“. 

       Антоан дьо Сент-Екзюпери

Човек трябва да се стреми към разбиране през целия си живот. Това е единствения начин да бъде в „златната река“ на живота. В света е пълно с мъдрост, изказана и написана от хора, които са осмисляли своите преживявания – добри и лоши. Човек трябва да говори и пише само онова, което самият той разбира.

Избрах този цитат на Екзюпери, тъй като в него е указано по какъв начин постигаме своето човешко щастие. Намирам дълбока пропаст и пълно несходство на качества, що се отнася до казаната от него истина и вменената ни социалнообществена потребност. Повечето хора искат и правят обратното на онова, което всъщност се стремят да постигнат. Понякога го правят несъзнателно, а друг път, съвсем умишлено. Нанесената вреда не се интересува от нашето незнание или умисъл.

Да разгледаме качествата, които се развиват и са в несходство помежду си. Защото, именно от тях и чрез тях се постига различен резултат в живота. Добродетелните качества носят доволство и щастие на притежателят им. Човек може да има много неща в живота си, но да остане неудовлетворен.

Да си амбициозен не е същото, като да си вдъхновен.

Да си нахален не е същото, като да си упорит.

Да си егоцентричен не съотватства на устремен.

Да си харесван, не съответства на обичан.

Да си суетен, не съответства на приет.

Да търпиш, не те прави търпелив.

Да си любопитен, не е равносилно на любознателен.

Да си срамежлив, не съответства на смирен.

Да си деспотичен, не те прави лидер.

Нахвърлях само няколко примера, за това, как неразбирането и вменяването на различни качества води до оформяне на различен тип гледна точка и поведение у даден човек.

На базата на това, се пораждат различни възможности в живота. Вие си мечтаете за едно – а се случва точно обратното.

Истината е, че се случва това – което наистина желаете. Винаги сте в руслото на живота, но незнаете в кой „ръкав“ на коя река се намирате в момента. Ако искате да постигате мечтите си – то първо е необходимо да имате такива. А след това, да се погрижите за тяхното осъществяване. Това става, когато ги превърнете в цел.

Да имаш желание и да имаш мечта, не е едно и също.

Мечтата е плод на вашия вътрешен психичен свят, а желанието е вменено отвън. Под – отвън, разбирайте всичко което ни заобикаля в социален, икономически, образователен и обществен ред. В обществото има норми и начин на поведение, които обаче не са нашето истинско вътрешно намерение. Светът е устроен по един начин и ние се съобразяваме с него, но, не бива да си вменяваме ценности които нямаме или които изобщо не желаем да имаме.

Намерението е едно особено чувство, което наподобява спонтанен и невинен импулс, нямащ нищо общо с користолюбивите желания. Научете се да правите разлика, дайте шанс на истинските си намерения, за да постигате и съответните резултати.

Няма „градивна“ критика, както и да я украсим, за да ни звучи добре или да вдъхва „респект“. Критиката е едно разрушително чувство, което вменява на човек – чувство на вина и безполезност, независимо с какви „добри намерения“ е поднесено. Критиката е скрито неосъзнато чувство, което се изразява в отправено явно недоволство.

Предлагам ви, да замените критиката (самокритиката) с вдъхновение и знание. Всеки път, когато ви хрумне да критикувате се замислете от какво сте недоволни. Като узнаете за своето недоволство ще можете да се насочите към неговото осмисляне. А щом го осъзнаете, ще търсите начин да го превърнете в доволство. По този начин ще успявате да мотивирате не само себе си, но и околните.

Вашето намерение ще се превърне в копнеж за мнозина. 

 Даниела Ангелова

Астропсихолог

astroanalitik@abv.bg

spodelime.com

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*