Да си непринуден е истинско

Има неща които не се променят, само се забравят…

Когато сме деца, нашата опознавателна система към света е истинска, чиста, забавна и непорочна.

След това биваме въведени в една чисто социална, измислена, несъвършена, порочна, предубедена и единна за всички познавателна система. Забравяме, че човешкото същество е едно уникално произведение с уникални преживявания и съществува една друга познавателна система у него, за която дори и не подозира.

Замислете се…


Не е ли странно, че въпреки принудителното ни социализиране, уеднаквяване и възпитаване, въпреки че, никой не гледа на вас като човешко същество – а само като социална единица, ние все пак никога не сме били и няма да бъдем еднакви.
Причината за липсата на любов, състрадание, доброта, разбиране, нежност и въобще искрено човешко взаимоотношение и разбира се липса на щастие се корени – не заради различния социален статус или дори преживяване, а защото, познавателната система на този свят ни прави само едни студени, пресметливи, провалени или успешни социални индивиди.


Ако не можете или не познавате друг вид опознавателна система освен тази на която са ви научили и възпитали, може да започнете с разходки сред природата, повече и по-често, трябва само да си отворите очите и всички човешки сетива и да чувствате.


Огледайте се, наблюдавайте процесите в природата, птиците, растенията, наблюдавайте и не преценявайте – там няма нито място за сравнение, нито за оценка, нито за предразсъдъци, нито за степен на важност, няма нищо социално което да използвате. И ако го правите достатъчно често, изведнъж ще откритиете, че у вас съществува и друга опознавателна система – тази на дете, която просто сте погребали под огромни пластове важност, сериозност и илюзорност.


Именно тази детска любопитност, щастливост, искреност, вдъхновеност, радост и непринуденост ще ви разкрие един много по-различен свят и ще отвори у вас едни неподозирани човешки качества и чувства, които няма да намерите в нито една социална система. По простата причина че, не системата, нито социалната ти роля и положение те развиват като човек, а всичко естествено от което си се отрекъл.

Трябва само да си спомниш….


Преглеждайте си опознавателната система за света и ще видите, че в този свят е пълно с любов, грижа и щастие. Няма как да го постигнете само като социална единица, независимо колко и какво имате.


Ние се раждаме човеци и ако отричаме и бягаме от собствената си природа, ако не се грижим за развиване на човешкото у нас, ако не променим познавателната си система и не се погрижим за естествената си среда (природата), значи наистина сме на изчезване.

Помислете над това какво сте…. социален индивид или човешко същество и какво ви е по-важно да развивате, да имате, да живеете 
В света на социума има желание, в света на човека има намерение.

Двете съществено се различават!

Даниела Ангелова

Астропсихолог

0877 810 672

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

https://www.facebook.com/DanielaAngelova.astrolog/

spodelime.com

Facebookyoutubeinstagram


Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*