Есенно равноденствие

Есенното равноденствие настъпва на 22 септември 2021 

През есенните месеци природата се обръща към пасивен живот.

Пътуваме към зимата и се подготвяме за студените и дълги нощи, късите дни и света вътре в нас.

Преминаваме и се настройваме към интровертност (самовглъбяване), пасивна енергичност и внимание към своя вътрешен кръгозор(свят), отдавайки му почетно място.

Есенното равноденствие е време на прибиране, съхраняване, подреждане и преподреждане, на консумиране на реколтата, не само на полето, в градините и дворовете, но и в мислите, чувствата и физическите усилия.

Постоянстването носи условия, а усилията и труда носят плодове, реколтата която е време да бъде грижливо прибрана и подбрана, да се отсее здравото от гнилото, нужното от ненужното.

През този период от годината, природата се подготвя за вътрешен живот, вътрешна трансформация, изчистване и подготовка за нов цикъл и с човека не е по-различно.

На всички нива в човешкото тяло започват процеси които да бъдат в „крак“ с външните атмосферни и енергийни условия. Започва така нареченото синхронизиране и подравняване на вътрешно ниво с външната среда. Март и Септември са месеци на променливото адаптивно състояние в организма, приспособявайки се съответно към повече топлина и светлина, висока енергичност и физическо движение, подготовка за нови възможности и дейности, както и повече тъмнина и студ, пасивност, умереност, вече постигнатото/реализацията, разпространението и неговата употреба.

Есенното равноденствие ни подготвя за активен вътрешен живот (самосъхранение) и преработка, пречистване, преобразуване, филтриране на всичко което сме поели от пролетното равноденствие до сега.

С настъпване на повече тъмни часове и студено време, ние сме предразположени и към повече пасивност, интровертност, поспаливост и малко физически движения, търсене на топло и светло място, повече време за себеопознаване и натрупване. В организма ни настъпват осезателни промени в метаболизма и кръвообръщението, хормоналния баланс, емоционалното и ментално състояние, психичните процеси и физическото здраве. Склонни сме да търсим повече  душевен и физически комфорт, да се преориентираме, да преценяваме и уравновесяваме, да променим хранителните си навици и апетит, да се погрижим за тялото и кожата и да се предпазим от влиянието на влажното и студено време.

С настъпването на зимата и есенните месеци, ние трябва да се подготвим психически и физически за промените от външен и вътрешен характер, за да бъдем в унисон и хармония с природа и енергия. У нас е по-активна женската(магнетична) енергия и полюс и сме съсредоточени в това да привнасяме, да получаваме, да обгрижваме, да съхраняваме, да топлим, да трансформираме, да запазваме, да споделяме.

Психологически се наблюдават повече трудно преминаващи депресивни състояния през адаптивния период – есента, отколкото през останалото време от годината, поради инертното движение на мислите и чувствата, поради липсата на съзнателна подготовка относно вътрешните процеси които настъпват в нас, поради прекалена втренченост и нужда от повече внимание.

Много хора се чувстват по-самотни, обострят се страхове, кръвното им налягане се повишава, провокират се хронични емоционални нестабилни състояния, отключват се спомени, нараства чувството за близост и отделеност, настъпват умствени равносметки – ползи и вреди, настъпва пренареждане.

Не са малко и хората, които през есенните месеци успяват да развият своята интуитивна природа, чувствителност, да интегрират наученото през предходните месеци и да получат множество озарения – наречени осъзнаване, и да приложат знанието на практика.

Есенното равноденствие можем да го оприличим на житейска равносметка в която сме отсяли плюсове и минуси, като ги анализираме и възприемаме от позицията на висшето съзнание което разумно използва времето за прибиране на реколтата/идеи, проекти, желания, цели, мечти/ както и полага необходимите грижи и усилия, търпение да подбира и да изхвърли ненужното.

Общуването се променя, нагласата за разбиране, приятелство, сътрудничество и взаимопомощ се усилва неимоверно и човек (както и в природата) намира своите подобия и се свързва с тях. Човек се съхранява и се зарежда с повече търпеливост, повече мъдрост и разбиране. Има достатъчно работа с това което е постигнал и получил през предходните месеци, трябва внимателно да го прегледа, прецени, промени и установи.

Есенното равноденствие е другата ни страна – вътрешната, скритата, непроявената непоказаната, неразкрита и спонтанна, през това време от годината се активира подсъзнанието и потенциалните способности, личната перспектива и мотивация. А вътрешната трансформация която не забелязваме е онази важна част, която в топлите месеци е забелжима и проявена открито, а в студените е скрита дълбоко в нас.

Даниела Ангелова

Астропсихолог

0877 810 672

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

консултации и лични прогнози, терапия, обучение:

astroanalitik@abv.bg

https://web.facebook.com/DanielaAngelova.astrolog/

споделяне на връзка

Facebookyoutubeinstagram


Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*