За децата, които ще станат възрастни

Подготвяме децата си за живот, за чийто ход не знаем нищо.

Всяко дете притежава уникална гледна точка, която традиционното образование се стреми да подтисне. Категорично трябва да се противопоставяме и да отричаме всяка морална или образователна система, която се стреми да контролира децата чрез подчинение или имитация и не приема, техниките, които се използват в семейството, нетрадиционните образователни методи и училището, за да се предвиди перспективата пред детето, тъй като поначало бъдещето е неизвестно.

Децата са различни от възрастните, които ги учат, просто защото имат преживявания, които възрастното поколение никога не е могло да има в своите детски години. Целта на образованието е да позволи на всяко дете свободата да изследва своите индивидуални наклонности. Възрастните трябва да служат като ролеви модел, да предлагат по-скоро пример, отколкото да се опитват да преподават даден модел.

Ролята на всеки родител и педагог е да научи децата как да ръководят себе си.

Много болести, често срещани при децата, са всъщност отражение на липсата на връзка между тяхното поколение и родителите. Възрастните често са неспособни да разбират децата, въпреки че самите те някога са били деца. Смисълът на всяка педагогика и терапия е да помогне на детето да открие и реализира желанията си, подобно освобождаване би предотвратило неврозите и агресията.

Факт е, че по-голяма част от човешкото поведение се учи чрез моделиране.

Необходими са четири условия, за да може един човек да моделира поведението на друг: внимание; задържане; възпроизвеждане и мотивация. 

Научаването изисква на първо място учещият да обръща внимание на поведението, после да запомни какво е чул или видял, да е физически способен да възпроизведе поведението и да има добър мотив или причина да го направи.

Децата се учат на агресия чрез наблюдение и имитиране на насилнически действия на възрастните – особено на членовете на семейството. За съжаление някои деца са пряко потърпевши от насилническо поведение, не само физически, но и психоемоционално.

Хората поначало асимилират характеристиките на други хора в своята личност, а при децата това е изключително силно. Обстоятелствата от средата в голяма степен определят поведението, но също е вярно, че човекът влияе върху средата така, както тя на него.

Детската агресия се научава чрез имитиране на моделите на възрастните, но също е вярно, че система която се стреми да контролира децата чрез подчинение и ограничение вместо да развива индивидуалната им гледна точка (заложби) „ражда и подържа“ агресията.

Обществото (групата, семейството) създава средата, а създадената среда на свой ред влияе върху поведението.

Д.Ангелова

За изготвяне на индивидуални прогнози/обучение и/или терапия:

astroanalitik@abv.bg

https://web.facebook.com/astroanalitik.eu/

сподели ме

Facebookyoutubeinstagram


Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*