Зимно слънцестоене 21 декември

Земните обичаи се базират на космически явления и познания.

Колкото по-мъдър и знаещ е народът, толкова по-богата култура и традиции има, няма съмнение в това. Както е известно, че и в различните народи, някои обичаи си приличат, защото базата е една.

В годината има два напълно противоположни дни, в единият светлината преобладава, в другият тъмнината, това са случва при лятното и зимното слънцестоене. Най-дългият ден в годината е 21 юни, а най-дългата нощ е на 21 декември, като равноденствията отбелязват началото и краят на тези два дни. Тези равноденствия са пролетното и есенното – тогава имаме изравняване на ден и нощ или 12/12. От там нататък денят расте след пролетното равноденствие и намалява след есенното равноденствие.

Сезоните съответстват на лунните четири фази, енергийно, психологически, ментално, емоционално и физически. Ако човек познава тези влияния, може ясно и сам да използва различни ритуали, които са залегнати в нашия бит и култура. Народът в повечето случаи, не знае на какво се дължи даден обичай, но вярва в него, изпълнява го, уважава го.

Нареченото слънцестоене(лятно и зимно) се явява преход и обръщане на посоката на енергията, както в цялата природа, така и в човека. Този период на лятно слънцестоене или сезонът лято съответства на лунна фаза – пълнолуние. Това е фазата на достигане, узряване, пълнота, порастнало е посятото по новолуние (зимното слънцестоене).

Лятното слънцестоене започва от 21 юни и продължава до 24 юни(вкл.), като през тези 3 дни е най-силна енергията, тя достига пик и се преобръща, а планетата Земя е най-далеч от Слънцето (като разстояние) и след това, започва приближване до 21 декември – когато е най-близо. Вероятно и затова, в нашите традиции, тези дни се отбелязват като много важни с различни и конкретни ритуали, на практика свързани с енергията.

Зимното слънцестоене започва от 21 декември и продължава до 24 декември(вкл.) като през тези 3 дни е най-силна енергията, тя достига пик и се преобръща, а планетата Земя е най-близо до Слънцето и след това започва да се отдалечава. Най-дългата нощ се явява 21 декември срещу 22 декември, като и това е времето в което преминаваме от знака Стрелец в знака Козирог.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.(Уикипедия).

Древните ни предци познават доста езически ритуали (като древните индианци, траките и др.), което за мен лично е истинското познание и към които е насочен изцяло моето внимание и интерес. На практика, навлизаме в астрономическата зима или енергията на Новолуние, попадаме в „нулева“ зараждаща се енергия и приоритет в тези 3 дни имат двата електромагнитни полюса(женската и мъжката енергия).

Това което можем да направим през тези 3 дни(от 21.12. до 24.12.вкл.) е да имаме баланс на подобните у нас електромагнитни полета или да бъде в равновесие – желанието и възможностите. Ритуалите които можем да извършим са свързани с вода и огън(Духа – мъжкото и женското в Едно), като и двата елемента се намират в човешкото тяло. Някъде прочетох, че нощта е бременна, нощта на 21 срещу 22 ри декември, но аз смятам, че по принцип всяка нощ е бременна и често употребявам този израз „нощта е бременна“. Защото, нощта се явява женската привличаща енергия и затова, това време от денонощието е закономерно за зачеване.

На Бъдни вечер или 24.12. ние официално призоваваме Духа да „оплоди“ нашия живот – наричайки празника Бъдене и самите ние се настройваме – да бъдем, празнуваме, свързваме се с Духа/Бог/Природата/в това „нулево/празно/“ време в което се съдържа и всичко възможно и пълно. Три и Седем имат особен алхимичен характер или казано – 3 е мъжката енергия, а 7 е женската, 21=3, а 25=7, за да стане по-ясно, на 21.12 настъпва времето на Богинята, а на 25.12. настъпва времето на Бога, всичко е в Единство и настъпва нов период до лятното слънцестоене, когато отново енергията ще се обърне. Женската магнитна енергия в нас е на ход, както е в природата около нас и за да бъдем в уравновесена връзка с живота, ние трябва да се придържаме към свойствата на тази енергия.

Можете да си направите ритуал с ароматни свещи(огън)/ и вода. Налейте в стъклена прозрачна чаша вода, запалете си свещичка с аромат на бор(или тамян), намислете си желание и прекарайте чашата 3 пъти около огъня(свещичката)/обиколка на чашата около свещта/, след това изпийте 7 глътки от водата!

Ако ви е останала от водата, изсипете я в цвете(саксия) или полейте някое дърво/храст навън. Този ритуал може да се направи на 21.12-22.12.-23.12 в някои от тези три поредни дни. А на Бъдни вечер – Бъдете, и посрещнете Духа/Бога не само във физическия си дом, но най-вече в сърцата и душата. 

https://www.flagman.bg/article/176889

Пожелавам Светло Бъдене и Раждане на Космическия Разум във всяко човешко същество и дом.
Весели Празници на всички хора!

Даниела Ангелова

Астропсихолог

0877 810 672

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

За изготвяне на индивидуални прогнози/обучение и/или терапия:

astroanalitik@abv.bg

https://www.facebook.com/DanielaAngelova.astrolog/?ref=bookmarks

spodelime.com

Facebookyoutubeinstagram


Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*