Зловредното влияние на обидата

„Сърдитко Петко – празна му торбата“ – българска народна поговорка(мъдрост).

Тази подмолна и неуловима емоция, за която не си даваш сметка е в основата на много страдания. Нещастията си ги причиняваш ти, неразбирайки по какъв начин ги предизвикваш. Учудващо е, че сравнително интелигентни хора, търсят причината извън себе си или вина в другите.

А обидата, като всяка друга емоция преминава като състояние – но остава в подсъзнанието на човека. Не си мислете, че просто е изчезнала. Тя се е насадила у вас и вие без да знаете, започвате да си я „поливате“. В началото по-малко с дребни проблеми или неразбирателства, а след това и с по-големи. Може и през ум да не ви мине, че сте се обидили преди години, а след това, години наред „не ви върви“….

Няма да споменавам многословно, че опознаването на себе си е най-важното, с което човек трябва да се заеме. Нищо не е извън нас, няма случайности и дори инциденти, няма такова нещо. Всичко винаги си е на мястото, независимо как ви се струва или доколко разбирате.

Това включва и неразбирането, че всеки си има своя представа за света, нещата и хората. Всеки изхожда от собствените си преживявания, опит, възпитание и обществени клишета. Ако се познавате и знаете своята истина, ще знаете, че и другите имат своя такава. Затова, не приемайте нищо лично – защото, то не е.

Просто сте се озовали в ситуация, която е предизвикана от вашата обида – материализирали сте си я.

Ако всеки човек, първо потърси причината в себе си – но, не като вина и осъждане(това прави обидата), без емоционална окраска, оправдание(това прави вината), а безпристрастно, то ще намери тази причина. Тя винаги е под формата на преживяна негативна емоция за която дори сте забравили.

Самоанализирайте се, прегледайте си случките в живота и как сте реагирали емоционално, как сте отвърнали на някого(с какво сте отвърнали) – обида, сърдене, осъждане, критика, догма (клише), гняв, изискване, отговорност, безразличие….или с нещо позитивно. Не е трудно, а ще ви свърши много работа, като например, да промени много обстоятелства в живота ви – към по-хубаво.

Само да спомена, че има и друг вид обида, за която хората дори не подозират. Тя не е отправена към някого, а общо към живота. Това са изисквания, претенции, очаквания, прищявки, важност, т.е. субективни емоционални очаквания, отправени към живота(и другите).

Да си обиден на живота е най-страшно. И само защото смяташ, че животът ти дължи нещо….лично на теб. Колкото по-дълга и дълбока е обидата, толкова повече нерадостни емоции и случки ти носи. Ами, нали Вселената ни праща онова – което й изпращаме. Обида! Тя услужливо ни дава още и още основание(случки, хора, обстоятелства), защото, такъв е принципът.

Прегледайте си емоционалните преживявания и със сигурност ще намерите обида в себе си. Дали към някого, нещо или общо към живота, ваше си е. Разгледайте го безпристрастно и се отървете от тази зловредна енергия.

Не приемайте нещата лично, защото, ако вярвате, че сте красив/а, ако знаете, че сте умен/умна и искате да сте щастлив/а, то нищо и никой не е в състояние да ви обиди. Но, вие нито знаете, нито вярвате, нито можете да бъдете, вие просто го искате.

Когато поискаш нещо, трябва да съзнаваш доколко ти е по-силите да го получиш. Колко си готов да дадеш и какво си склонен да направиш. Вместо това, повечето хора започват да изискват от другите, да ги упрекват, да ги критикуват, да ги обиждат или дори унижават. Ето ви насилие под всякаква форма. Няма уважение към правото на другия да бъде себе си, защото, вместо да се отправят обиди – трябва да има диалог.

Гордостта е тази, която поражда изисквания към другите и живота!

Но, така е устроен този свят. Защото, смирен е само онзи, който познава гордостта.

Но, и друго е вярно. Който не е страдал (не познава страданието/злото), той не може да оцени и доброто.

Трябва да работите над себе си непрекъснато. Не търсете вина наоколо – потърсете я в себе си. Не за да се осъдите още веднъж(вече сте го направили), а за да поправите грешката си.

Който не живее, само той не греши!

Даниела Ангелова

  Астропсихолог

лични прогнози/обучение/терапия

0877 810 672

astroanalitik@abv.bg

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

споделяне в социални мрежи

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*