Лятно слънцестоене 21 юни

Земните обичаи се базират на космически явления и познания.

Колкото по-мъдър и знаещ е народът, толкова по-богата култура и традиции има, няма съмнение в това.

В годината има два напълно противоположни дни, в единият светлината преобладава, а в другият тъмнината и това са случва при лятното и зимното слънцестоене.

Най-дългият ден в годината е 21 юни, а най-дългата нощ е на 21 декември, като равноденствията отбелязват началото и края на тези два дни. Тези равноденствия са пролетното и есенното – тогава имаме изравняване на ден и нощ или 12/12.

Слънцето преминава съответно в Северното (22 март) или Южното (22 септември) полукълбо и знаците Козирог/Рак. 

Сезоните съответстват на четирите лунни фази в енергиен, психологически, ментален, емоционален и физически смисъл и план. Ако човек познава тези влияния може ясно и сам да използва различни ритуали, които са залегнати в нашия бит и култура. Народът в повечето случаи не знае на какво се дължи даден обичай, но вярва в него, изпълнява го, уважава го.

Нареченото слънцестоене(лятно и зимно) се явява преход и обръщане на енергията (мъжка/женска) в цялата природа и в човека. Този период на лятно слънцестоене или сезонът лято съответства на лунна фаза – пълнолуние. Това е фазата на достигане, узряване, пълнота, пораства посятото по новолуние (зимното слънцестоене и зимата).

Лятното слънцестоене се случва на 21 юни (Слънцето преминава в северното полушарие и се намира в нулевите градуси на знака Рак). Откъм енергия се случва обръщането, което фактически е най-силно 3 дни или продължава до 24 юни, като през тези 3 дни е най-силна енергията, тя достига пик.

Вероятно и затова в нашите традиции тези дни се отбелязват като много важни с различни и конкретни ритуали, на практика свързани с енергията. Най-известен е може би, Еньовден с брането на билки и тяхната сила на този ден. Също така са споменати огъня и водата, като се използват под различна форма при някои ритуали.

Вероятно защото, „дух се ражда от огън и вода„, защото огънят и водата символизират енергията(+ и –), обреди със земята – природата/билки/и водата, молитви и намерения(въздуха) – всичко това за здраве, лечение, избавление, „връзване на плод“ и „бране на плодове“… Всеки ритуал е изключително мощен по това време от годината, обръщането – буквално и в преносен смисъл засяга енергетиката на човека.

Буквално в природата „трепти“ от енергия и всичко на земята я попива, а ние я използваме за лечение и просперитет, именно чрез различните обичаи и ритуали. В нашия фолклор и народна мъдрост присъстват под различни образи: самодиви, русалии, змейове, нестинарки и други, като хора и същества с изключителни способности които могат да устоят на това обръщане, които знаят какво да правят. Изпълняват се определени ритуали в определено време от определени хора, това не е случайно.

Когато се обръща енергията, тя променя нашите възприятия, чувствителност, нагласа, усещане и този психофизиологичен процес е абсолютно космически закономерен. Това обръщане е най-силно 3 дни в периода от 21 юни до 24 юни, но фактически започва с пролетното равноденствие до този момент на слънцестоене. Когато отново се съединяват електромагнитите (+ и -), преди да се разделят!

Тази 2021 година имаме съвпад на Слънцестоенето в нулевия градус на Рак и Венера в Рак, в растяща лунна фаза и Луна в Скорпион! Как това ни засяга и как можем да го използваме.

Тъй като ще преобладава силно магнитната (женската) енергия, трябва задължително да употребим -т.е. да уравновесим електрическата (мъжката) енергия в себе си – и по този начин и около себе си! Ще сме склонни да привличаме (автоматично) събития и обстоятелства според чувствата си! Силно изразени могат да бъдат страхове, притеснения, тревожност, но и обич, любов, грижовност, майчинство, силни желания за получаване – което може да прерасне в контрол, изисквания, очаквания. За да бъдем съзнателни (адекватни) и да уравновесим електричеството в себе си, трябва да излъчваме и даваме – да извършваме практически действия на помощ, внимание, подкрепа, отношение и въобще любов под всякаква форма (вместо да чакаме)!

Растящата Луна в Скорпион ще обостри двустранни и контрастни състояния в нас и около нас! Трябва да се жонглира умело с емоциите и поведението. Приемането е едно особено чувство, което се изразява със смирение (не, примирение). Приемаме, че нещата са такива -каквито са понастоящем, но не спираме да работим в посока на подобрение, готови сме на промяна и даваме най-доброто от себе си. Растящата Луна е период в който взема превес едната или другата енергия (електро-магнит) и за да бъдат в равновесие е нужно съзнателно, волево и дисциплинирано мислене и поведение!

През тези 3 дни на обръщане е много важно да бъдем в осъзнато намерение (не просто желания). Когато човек възнамери(възнамерявам) – това е много по-силно и устойчиво от желание. Намерението не е свързано и обвързано с конкретни желания – то е нагласа, вид настройка и избор на определен път (цели).  

Например, възнамерявам (имам намерение) да се грижа повече за себе си, да се чувствам по-добре, да разбирам и съзнавам важните за мен неща, да срещам хора и възможности които са благоприятни за мен, да успявам в начинанията, да бъда прозорлив и търпелив, възнамерявам да обичам и да бъда обичан!

Освен брането на билки и цветя – през тези дни може да се приготви и нещо специално!

Наравно с намерението, ние трябва да го „подплатим“ и със силата на водата.

Това е  СЛЪНЧЕВА ВОДА

Намирате си стъклено тъмно синьо шише – без значение колко голямо.

Водата трябва да е изворна(или дестилирана) -НЕ минерална, има ги в аптеката!

Наливате водата в шишето по изгрев на 21 юни и оставяте на слънце през целия ден!

По залез прибирате шишето на тъмно място.

Това е СЛЪНЧЕВ КОНЦЕНТРАТ който си имате до следващата година! От него прибавяте към водата която всеки ден си пиете, нужно е малко количество за да ви зареди и останалата. Тази слънчева есенция може да се използва и по много други начини за укрепване, лечение и терапия, както и в различни комбинации.

Намерението(възнамеряването) в растенето на Луната е силно. А сега можем да го подсилим неимоверно, като го свържем с този период на уравновесяване на енергиите. Слънцето е мъжкото начало – Луната женското или сливането им на всички нива в самите нас. Ние сме в „празното намерение“ и можем да „подсилим“ съзнателното си намерение. Това е лесно, ако се потопите дълбоко в себе си и се оставите на вътрешните си подтици, на дълбоката си същност – Аза или Себе-то.

Слънчевата вода може да се пие по всяко време от годината, а особено при здравословни проблеми от всякакъв характер (психически, физически). Малко количество от нея, променя структурата на огромно количество обикновена или минерална вода!

Можете да си „заредите“ слънчева вода, колкото шишета искате, стига да са стъклени и тъмно сини, като тези на картинката(такова синьо)!

Ползвайте си я със здраве!

Ако нямате възможност да си приготвите слънчева вода, можете да си заръчате да ви приготвя.

Даниела Ангелова

Астропсихолог

0877 810 672

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

консултации/обучение и/или терапия

astroanalitik@abv.bg

https://web.facebook.com/DanielaAngelova.astrolog/?ref=bookmarks

споделяне във facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*