Матрицата на Сатурн

За да стане ясно какво е Сатурнова дупка, първо ще трябва да се изясни характера на планетата и нейното въздействие върху нас. Много хора са чували или четат за така нареченото явление, като си правят или погрешни и непълни изводи, или тотално се съобразяват и вярват в чутото или написаното. Твърде повърхностното отношение по принцип към всяко явление, което не се познава из основи, естествено води до крайни или погрешни мнения и действия.

Символичният език на астрологията има много по-дълбок и познавателен смисъл, отколкото хората си представят, затова действията и характерът на една планета е онова съдържание, което всеки човек да припознае в себе си и да направи съответната връзка, аналог и познание, което да му бъде в полза.

Както в природата и човекът има цикличност, обръщане, точка на въртене, орбита, електромагнитно поле и определено движение, така и с планетите или други космически обекти, матрицата е стандартна. Понеже човек не забелязва и не допска, че е част от планетарните особености и характер(тоест, съществуват в него), то и затова се отнася твърде скептично, невежо, повърхностно и антагонистично спрямо собствената си природа. Което е част от неговото дълбоко нещастие и чувство за непълноценност, а именно, незнанието и непознаването на собствената си човешка природа и съществуване.

Планетата Сатурн има характер на създаване, тя съответства на конструкцията или матрицата на всяко нещо. Нейната цикличност или периоди се разделят на главни (основни) и изпълнителни или случващи се. Основен се включва на всеки 29 години, тоест при човека с навършване на 29 години настъпва активна матрица, която е изградена до тогава, използва се от човека, намира се в конкретна конструкция – физическа, мисловна, емоционална, етерна, душевна, духовна, кармична или причинно-следствена. Изпълнителните периоди са на всеки 7(седем) години, което означава, че до седем годишна възраст се намираме в така наречената етерна конструкция с която сме родени. Тя се оформя с нашето зачеване и се води основна и изпълнителна, у нас активно се сформира етерния шаблон – етерните органи, които се оформят и на физически план или във физическото тяло. Дробовете са основен орган под влияние на планетата Сатурн, затова развиване на дихателната система и видът дишане винаги са били от огромно значение.

Матрицата или всичко което ни съпътства още при зачеването е пряко свързано и със всичко важно в нашия живот – родителите, средата в която растем, възпитанието и навиците които изграждаме, менталната среда, емоционалното състояние, вродените ни дадености които са част от цялата ни енергийна конструкция, която се намира и заформя физическото тяло и неговото състояние на здраве от цялостен характер – психическо, емоционално, ментално, душевно и телесно. Астрологичния знак в който попада Сатурн ни подава информация от какъв характер е основната ни матрица и етерния шаблон.

Влиянието на Сатурн е свързано с цикличните фази и характер на Луната, която на всеки 29 дни се подновява или извършва психологическо въртене през така наречените лунни фази – етапи на състояние. На всеки седем години има изпълнителна активност на основната матрица, а на всеки 29 години (което в човешкия живот се случва евентуално два пъти), тази основна матрица се проявява и търпи промяна. Затова и съществува така наречената – сатурнова дупка, която на всеки седем години се явява възходяща или проявяваща се, като най-силно се случва около датата на нашето рождение. Завръщането на Слънцето в позицията на нашето раждане, отключва и провокира нашата основа – дух, душа и тяло, нашето слънчево начало или основен характер, като ни напомня за тях по един или друг начин, като ни насочва в нашата същност – такава, каквато наистина е. Смятам, че названието – сатурнова дупка не е най-удачното, но така е установено понастоящем и така познато на хората.

На всеки човек в рождената карта, позицията на Сатурн в градуси и астрологичен знак, подава информация за неговата лична сатурнова дупка и характер, а общата информация или универсална характеристика за сатурновата дупка е само опознавателна част за масова употреба. При всички положения, можем да кажем, че с наближаване на рождената дата на човек се засилва влиянието на сатурн върху неговото общо състояние – емоционално, ментално, душевно, психическо, духовно, телесно и въобще здравословно. Тъй като, не винаги това състояние е съпроводено само с положителност, оптимизъм и енергичност, то човек смята, че „виновен“ за това е Сатурн или сатурновата дупка в която се намира. Това е отново неразбиране и непознаване на силите на човешката природа, както и цялостният възглед и подход на човека. Той смята, че нещо друго управлява него, постъпките му, чувствата му, мислите му, възприятията му и изобщо животът му.

На всеки рожден ден, около 10 дни преди настъпването му и 10 дни след настъпването му, човек се завръща в собствената си матрица, в онова което е изградил, което е постигнал, каквото е пожелал, каквото е научил и както е устроил животът си. Когато има разминаване между мечтите и действителността, човек страда и се чувства неудовлетворен, правейки анализ или равносметка на действителното си положение понастоящем. На всеки седем години, човек има възможност да прогледне спрямо своето минало и бъдеще, от точката на настоящето си, използвайки опита си и най-вече своето израстване(ако има такова).

Сферата в която попада Сатурн в рождената карта е средата на неговата матрица, това може да е работата, семейството, финансите, личностното изграждане, партньорството, любовта, децата, странство, здравето, а астрологичният знак в който се намира Сатурн определя начините на проявление и личните възможности. Градусите определят, указват точно кога ще попадне човек под това влияние и какъв е неговият личен ритъм, кога може да преодолее ограниченията, да се бори с трудностите, какво му пречи да постигне или да получи онова за което мечтае. Ако човек не познава собствената си матрица, много трудно може да промени каквото и да било, нито да се възползва от характера и свойствата на възможностите.

Сатурновата дупка не е време на оправдания, виновност или нестабилност, а време за опознаване на собствената си същност, природа и взаимовръзки с останалия свят, земната матрица и космическите матрици. Къде и по какъв начин човек отстоява своето съществуване, какъв е неговият център, каква е основата на неговото битие и как това битие определя и неговото съзнание и поведение. Време в което да направиш ретроспекция на изминалото, да извлечеш опит и мъдрост, да промениш настоящето си в името на желаното бъдеще. Да преосмислиш, да се поправиш, да се завърнеш към същността си, да използваш наличните си възможности и качества, за да продължиш по-леко напред. Да запретнеш ръкави и да свършиш несвършената работа, изоставените проекти или цели, да приключиш ако трябва с нещата, чувствата, мислите, болестите, недоволството и неразбирането, които не ти трябват и не те водят към полезен и щастлив живот.

Сатурн олицетворява миналото и в този смисъл – кармата, миналото което е само матрица твоето съзнание, на твоите спомени, преживявания, опитът на душата, етерната конструкция/шаблон на твоето физическо проявелние(тяло), на твоето дихание/дишане. Всичко материално(тоест плътно) дължим на Сатурн и без него не бихме могли да се радваме на физическо проявление. Онова което можем да пипнем е „плод“ на виталното/дух/ създаване, идеите които имаме в главата си, мечтите и въображението, мислите и усещанията си, които чрез физическите си органи чувстваме са само част от влиянието на тази планета. Най-силно е влиянието на Сатурн в часовете от 22.00 ч. до 01.00 ч., като има значение какво правим, как се чувстваме и с какво се занимаване през този времеви период. Понякога е добре да спим, а друг път да свършим някаква работа, но за децата е от особено значение да спят по това време на денонощието.

Повечето хора знаят, че има няколко вида дишане и как чрез него може да се променя цялостното състояние на човек, неговата преценка и мироглед, здраве и благополучие. Дишането е основен ритъм чрез който може да настъпи промяна или да не настъпва изобщо, затова е важно човек да научи и използва съзнателно техниките на дишане. А сатурновата дупка е период в живота на човек, който да използва градивно, съзидателно и целеустремено, вместо да чака, да се вайка, да се обвинява или разочарова.

Няма как да промените нещо в живота си, ако преди това не осмислите какво сте имали, как ви се е отразило, за какво ви е било нужно, какво ви е донесло и какво ви е взело, какво сте научили и за какво сте използвали наученото, доколко вашето възпитание и същност имат допирни точки, какво сте всъщност?!

Даниела Ангелова

Астропсихолог

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

Консултация, обучение и/или терапия, пишете:

astroanalitik@abv.bg

https://web.facebook.com/DanielaAngelova.astrolog/

сподели бутон

Facebookyoutubeinstagram


Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*