Сънуване и сънища

Сънят е интересен процес, а сънуването е все още неразгадано и непълно дори от науката. Знаем, че има фази на съня и точно те определят в голяма степен и нашето сънуване.

Сънищата имат различна степен на познаваемост, запомняне и разбиране. Понякога те се ясни и човек може лесно да ги разпознае в контекста на някоя случка или чувство, но друг път са толкова завоалирани, че е нужно време и анализ, за да можем да ги обясним и осмислим.

Тълкуването на сънища е интересен процес, точно толкова, колкото и самото сънуване. Можем да прочетем много интересни и полезни разкази на хора, които са успяли по един или друг начин да изтълкуват правилно посланието на съня си. Всеки сън има определен характер и носи послание, като има универсални такива и изцяло лични. Всички знаем, че съществуват съновници в които можем да прочетем за някои универсални послания, какъв характер имат или дори какво точно означават.

Личните сънища могат също да са универсални, но те се отнасят единствено до сънуващият и засягат неговия живот, посланията са предназначени за него и имат смисъл на информация от различен характер. Могат да бъдат показателни, предсказателни, предупреждаващи, съдбовни, сигнални и посреднически. Те, не просто касаят човека, а са свързани с него по някакъв начин. Това може и трябва да осмисли и разбере самият сънуващ и универсалното тълкуване в съновниците не му върши никаква работа, но може да му даде някаква насока или област за размисъл.

Суеверие означава – празна вера, тоест, безпочвено за самият човек вярване. То е такова, защото не се базира на личен опит или преживявания, на наблюдения и установеност, няма съответствия. Суеверието е много често толкова по-силно от вярата, че е изместило напълно личния фокус на човека. То поражда и предубеденост, страх, тревожност или пък надежди и вярвания, които също са далеч от полезната вяра.

Сънищата могат да носят еднократни или продължителни послания и те винаги са свързани в контекста на нашите цели, намерения, възможности и житейски път, под формата на емоции и настроения, мисли, чувства, потребности. Сънищата често изразяват нашите страхове или мотивация, скритите и непроявени психоемоционални състояния, подсъзнателните процеси, интуиция, усет, лични качества и характер.

Понякога сънищата изглеждат безмислени, разпиляни, разхвърляни, неясни. И те може да отразяват само някакви емоционални състояния в нас, но дори и тогава трябва да се анализират и разбират. Защото, емоциите пряко създават определена чувствителност и видоизменят химичните, биологичните и психологичните, психофизични свойства в нашия организъм.

Нашият мозък работи докато спим и има огромни различия в мозъчната активност по време на сън. В зависимост в кой етап от съня се намираме е различна и преобладаващата честота. А всяка честота е вълна на приемане и излъчване, тя е информационна честотна вълна. Както можем да слушаме различни радиостанции с различна честота на излъчване и информация, така и сънищата ни дават определена кодирана повече или по-малко информация. Освен, че дължината на вълната (къса или дълга) съответства на определена цветова гама, тя има и определен честотен характер. Сънищата са буквално честотна информация, която може да дойде под формата на образ, аромат, чувство и усещане. Винаги търсете аналог между сънуваното и заобикалящата ви среда, взаимоотношения, природата, аналог между образа -аромата и характера на цветето, дървото, тревата или на каквото ви мирише.

В повечето случаи, сънуване на водни източници и вода имат отношение към емоциите и мислите. Онези, които може да сте проявили или ви се иска да проявите, но се въздържате. Има отношение към чувствата и съзнанието, така че, когато сънувате вода е добре да отразите емоционалното си състояние и мисли, да анализирате минали емоции, които може да се окаже, че въобще не са отминали. Водата винаги е свързана с чувстването и може да отразява някои ваши обвързаности, зависимости, чувството за сигурност, осъзнаването, нуждата от промяна и настъпване на такава.

Сънуването на огън и елементи на огъня са свързани с чувството за принадлежност, със страсти и желания, с прекалено пренавиване, престараване, привличане, наложени забрани и ограничения, жажда за независимост, бунтарство, протестиране, несъгласие или неприемане. Често отразяват и внезапни възможности или условия, бързина и действие, имат отношение към вярата и любовта.

Ако в съня присъстват височини или свързаните с тях други елементи и съоръжения, вероятно става въпрос за вашата лична свобода, личност, лично мнение и всичко лично. Може да ви носи послание, че е време да се освободите от някои емоции, чувства, виждания, разбирания или че, търсите начин да си изясните дадена ситуация и ви трябва разширен поглед или безпристрастно разбиране. Височините засягат нашето свръхсъзнание и имат отношение към интуицията, усета, дежа вю, отразяват нашето личностно развитие и това, че трябва да продължим напред, да надскочим себе си, да преодоляваме, но и да се установим в определено мнение, становище, решение, работа, отношения, цели или просто посока.

Различните предмети в сънищата, отразяват и различен характер, но със сигурност могат да бъдат анализирани и да намерите тяхното послание като проучите естеството на самите предмети – за какво служат, имате ли ги в дома си, виждали ли сте ги някъде, познати или непознати са за вас, харесвате ли ги или нямате отношение, каква е тяхната реална употреба и стойност. Понякога те отразяват нашите емоционални състояния и ум, затова ги разглеждайте и като съдове (форми) които имат геометрично и математическо значение.

Цветовете в съня са определено с ясен и точен характер, трябва да ги съпоставите с определени или валидни за тях образи и ще получите доста по-добро тълкуване и информация. Същото е с ароматите и числата, а ако сънувате пътища и пътеки, то вероятно се отнася за нещо настояще или в близкото бъдеще и е свързано с вашите цели, желания или намерения, дори и онези за които още не сте разбрали.

Превозните средства са другото характерно и доста по-ясно послание, те винаги отразяват чувството на активност и поведението ни, дават информация доколко управляваме и владеем собствения си живот, какво позволяваме и в какво вярваме, на кого се доверяваме и доколко сме на прав път или грешим.

Облеклото и аксесоарите, често и накити които носим пък говорят за нашата увереност, съмнения, гледна точка, мотивация, размишления, желания, подсъзнателни вътрешни стремежи, отразяват становище – нашето и това на другите. Златото, златни накити или под формата на нещо друго, винаги има отношение към нашата същност, нашето естество, нашите заложби и качества, нещо което е характерно само за нас. Среброто, сребърните накити или под друга форма, винаги има отношение към нашите емоции и емоционален свят, нашите емоционални преживявания в миналото, среброто отразява личната психика.

Огледалата са нещо интересно в съня. Те по принцип имат един много съществен характер. Огледалата се правят от стъкло и сребърно покритие. Стъклото по принцип е прозрачно, тоест, неутрално, то винаги отразява истината и нещата такива, каквито са. Но, когато добавим сребро, вече са намесени и нашите лични емоции и настроения, нашата психична природа и така всяка емоция се запечатва в огледалото.

Най-честото суеверие е свързано с огледала. Казват, ако счупиш огледало те очаква нещастна любов. Аз бих казала, че ако счупиш огледало, всъщност си счупил някаква част от миналото си. А това означава, че имаш нужда да се освободиш от натрупаните емоции и чувства, които прекалено дълго време си влагал. И понеже, в повечето случаи човек не желае да се освободи от това, поради суеверие или чувство за сигурност, то той бива непохватен физически(защото, вече е такъв на емоционално ниво) и изпуска някое огледало. Настъпило е време за нови преживявания, нови емоции, нова чувствителност и нови събития.

Нещо много показателно в сънищата е това как се чувстваме. Дори и да не сме запомнили съня, ние можем да си спомним как сме се чувствали – добре, зле, приятно или неприятно, можем да забележим някое особено чувство или пък нещо което ни е направило впечатление. Това може да има отношение към нещо от миналото, което със сигурност или все още присъства и в настоящето, или ще присъства в близко бъдеще.

Много е полезно да се записват сънищата. Така можете да получите много ценна информация за себе си, а също и да се научите да тълкувате и разчитате посланията на съня. Понякога има послания които се повтарят през определен период от време и те отразяват нещо важно, което трябва да се осмисли. А друг път, просто сънуваме емоции свързани с преживявания, които нямат връзка с настоящето или бъдещето. Ние сме ги преживяли в будно състояние и понеже са ни впечатлили положително или негативно, те отразяват това наше впечатление отново и отново.

Няма безполезни сънища, във всеки сън се съдържа информация или послание, което си струва да разберем. И не бъдете твърде суеверни и наивни, в крайна сметка в каквото и да повярваме, то ни е на гърба. Затова подбирайте и отсявайте информацията, тя може да не се отнася за вас, а вие да си я самонатрапвате като повярвате безрезервно в нея. И тогава суеверието е ваше, вие сте си го приложили в живота.

Сънищата са нещо много интересно и в тях има много ценна информация. Не го подценявайте и не се задоволявайте с универсални отговори и тълкувания. Търсете си вашето и го разбирайте.

Даниела Ангелова

Астропсихолог

0877 810 672

Този текст е обект на авторско право и препубликуването му отчасти или изцяло се разрешава само с посочване на автора и линк към статията.

консултации/обучение/терапия

astroanalitik@abv.bg

https://www.facebook.com/DanielaAngelova.astrolog/

социални мрежи

Facebookyoutubeinstagram


1 Kоментар

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*